Projekty financovány Grantovou agenturou ČR (GAČR)

Grantová agentura České republiky je státní institucí, která zahájila svoji činnost v roce 1993 a byla zřízena zákonem č. 300/1992 Sb., o státní podpoře vědecké činnosti a vývoje technologií. Podporuje základní vědecký výzkum napříč všemi vědními obory, a to převážně z veřejných prostředků.Vědecké a výzkumné projekty jsou vybrány na základě každoročně vyhlašované veřejné soutěže.

 Hodnocení kvality destinace cestovního ruchu

  • GA15-21179S
  • Termín řešení: 2015 – 2017
  • Hlavní řešitel: doc. Ing. Kateřina Ryglová, Ph.D.
Předmětem projektu je navrhnout metodiku hodnocení kvality destinace cestovního ruchu v kontextu spokojenosti a loajality zákazníka. Stěžejním prvkem vědeckého zkoumání bude identifikace faktorů a vztahů mezi nimi, dimenzí a jejich významu při hodnocení kvality destinace. Faktory kvality budou analyzovány na základě aktuálních primárních dat za podpory vícerozměrných statistických metod. Východiskem bude prověření dostupných metod hodnocení kvality služeb (Kano, SERQUAL, IPA, HOLSAT, SERVPERF, Qualitest) na poli destinačního managementu. Závěrečným výstupem projektu bude navržení modelu komplexního hodnocení kvality destinace, případová studie České republiky a ověření platnosti modelu v rozdílných regionech. V této oblasti dosud absentuje všeobecně uznávaný a vědecky přijatelný teoretický základ.

 


Projekty financovány Technologickou agenturou České republiky (TAČR)

Technologická agentura ČR je organizační složkou státu, která byla zřízena v roce 2009 zákonem č. 130/2009 Sb. o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Zajišťuje přípravu a realizaci programů aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby státní správy, veřejných soutěží ve výzkumu, vývoji a inovacích na podporu projektů a zadávání veřejných zakázek. Technologická agentura ČR centralizuje státní podporu aplikovaného výzkumu a vývoje.

 Podpora změny behaviorálních vzorců generace Z a návrh intervencí k prevenci plýtvání potravinami včetně hodnocení jejich impaktu 

  • TAČR č. TQ01000183
  • Termín řešení: září 2023 – srpen 2026
  • Hlavní řešitel: Ing. Lucie Veselá, Ph.D.
Cílem projektu je podpořit změnu behaviorálních vzorců spotřebitele generace Z při nakládání s potravinami směrem k udržitelné spotřebě. Budou identifikovány determinanty plýtvání potravinami a motivace ke změně u této k plýtvání náchylné věkové skupiny. Bude měřeno a komparováno udávané i skutečné množství plýtvaných potravin (intervenční experiment, focus groups, rozbor SKO, atd.). Na základě odhalených komunikačních preferencí, sociálních interakcí a vzorců chování budou navrženy intervence k prevenci plýtvání, včetně hodnocení jejich impaktu. Navržená metodika bude reflektovat specifika a potřeby generace Z při nakládání s potravinami v domácnostech tak, aby se staly účinným informačním a vzdělávacím nástrojem k prevenci plýtvání potravinami a redukci potravinového odpadu. 

 Digitální vzdělávací prostředky pro rozvoj environmentálních kompetencí spotřebitele 

  • TAČR č. TQ01000151
  • Termín řešení: září 2023 – únor 2026
  • Hlavní řešitel: Ing. Lucie Veselá, Ph.D.
Cílem projektu je tvorba metodiky vzdělávání vedoucí k žádoucím behav. vzorcům v souladu s cirkulární eko. s využitím digi. interaktivních výukových médií a didaktik. Média budou hravě a motivačně edukovat žáky v oblasti udržitelného chování (re-use, upcyklace, slow fashion). Spotřebitele není nutno zásadně omezit a snížit jeho osobní úroveň, ale eko. pokrok nemusí a nesmí být spjat s rostoucími environ. dopady. Je třeba naučit spotřebitele racionálně přemýšlet co opravdu potřebuje (obzvláště v obdobích spjatých s velkými společenskými výzvami). K dlouhodobé změně životního stylu vede cílená a měřitelná intervence reflektující specifika českého spotřebitele. Forma výstupů zabezpečí rovné podmínky a kvalitní vzdělávání žákům bez ohledu na možné limitující faktory (internet, druh HW i SW).

Zjištění objemu potravinového odpadu vyprodukovaného domácnostmi a vybranými typy příspěvkových organizací v hlavním městě Praha v kontextu využitelnosti těchto dat pro ohlašovací povinnost a snižování množství potravinového odpadu

  • TAČR č. SS06010276
  • Termín řešení: červen 2023 – květen 2026
  • Hlavní řešitel: Ing. Lucie Veselá, Ph.D.
Cílem projektu je poskytnout aplikačnímu garantovi a dalším uživatelům ve veřejné správě manuál efektivního způsobu prevence vzniku potravinového odpadu v domácnostech a v hromadném stravování příspěvkových organizací. Cílem je provést jednak analýzu složení potravinového odpadu (PO), jejíž výsledky umožní mj. reportovat množství PO Evropské komisi. Dále bude proveden kvantitativní a kvalitativní výzkum identifikující příčiny plýtvání. Vytvořený manuál se stane jednoduše aplikovatelným nástrojem prevence pro veř. správu a aktéry odpadového hospodářství, která pomůže redukovat vyhnutelný PO a změnit behaviorální vzorce směrem k uvědomělé a udržitelné spotřebě v souladu s cílem UN SDG 12.3.

Podpora pro-environmentálních vzorců chování a incentivy pro behaviorální změnu v produkci potravinových odpadů a plýtvání

  • TAČR č. TL02000092
  • Termín řešení: 2019 – 2022
  • Hlavní řešitel: doc. Ing. Lea Kubíčková, Ph.D.
  • Více o projektu: Neplýtvej potravinami
Cílem projektu je poskytnout aplikačním garantům a územním samosprávným celkům postupy a výsledky aplikace behaviorální změny chování domácností, a to v podobě, která bude snadno aplikovatelná pro aktéry v oblasti odpadového hospodářství (tj. územní samosprávné celky). Základem projektu je najít efektivnější způsoby dosažení cíle redukce plýtvání potravinami, a to na základě provedení cílené behaviorální intervence, jejímž smyslem je dosáhnout změny v chování domácností, která povede ke snížení plýtvání potravinami.

Tvorba metodiky pro implementaci, evaluaci a efektivnost realizace Národního akčního plánu podporujícího pozitivní stárnutí

Projekt se zabývá identifikací kritických faktorů realizace, udržitelnosti a diseminace podpory aktivního stárnutí - konkrétně "Národního akčního plánu podporujícího pozitivní stárnutí pro období let 2013-2017" (dále jen NAP). Budou formulovány návrhy metod hodnocení efektivnosti, korekce přímých a nepřímých nákladů a přípravy dalšího rozvoje a stanoveny programy, které přispějí k vyšší participaci osob v post-ekonomicky aktivním věku na aktivitách společenského významu, k jejich vzdělávání a snižování důsledků sociální a kulturní stratifikace. Nová metodika bude sloužit k zefektivnění procedur a metod implementace NAP na krajské i místní úrovni v kontextu realizace společných politik EU.

 


 

 Projekty financovány Fondem rozvoje vysokých škol (FRVŠ)

Fond rozvoje vysokých škol je tvořený prostředky, které Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT)  pro vyjádření Rady vysokých škol (RVŠ) každoročně vyčleňuje z rozpočtu vysokých škol. Finanční prostředky jsou určeny na podporu projektů, které jsou zaměřeny na rozvoj vzdělávací činnosti na vysokých školách. Činnost FRVŠ je zabezpečována Agenturou Rady vysokých škol. Projekty FRVŠ musí splňovat zaměření tematických okruhů, které každoročně na návrh Výboru FRVŠ a po následném schválení předsednictvím RVŠ vyhlašuje MŠMT.